Schildklierproblemen bij de kat (hyperthyreoïdie)

Wat is hyperthyreoïdie?
Hyperthyreoïdie wil zeggen dat de schildklier van de kat te snel werkt. We zien dit vaak bij oudere katten vanaf een jaar of 12. De oorzaak hiervan is een goedaardig gezwel van de schildklier, deze produceert extra schildklierhormonen. Soms is er ergens anders in het lichaam (borstholte) schildklierweefsel aanwezig en kan dit ook teveel schildklierhormoon produceren.

Wat zijn de verschijnselen van hyperthyreoïdie?
Bij een te snel werkende schildklier staat de kat eigenlijk continu “in de hoogste versnelling”. Hij/zij zal veel eten, veel drinken, veel om eten zeuren maar toch afvallen. Soms zien we ook diarree.

Hoe stellen we de diagnose hyperthyreoïdie?
We nemen bloed af en laten T4 (schildklierhormoon) bij een laboratorium testen. Deze waarde is normaal onder de 60, daarboven spreken we van hyperthyreoïdie. Ook voelen we in de hals naar de schildklier; een normale schildklier is niet te voelen, een vergrote meestal wel. De schildklier bestaat uit 2 delen; 1 aan de linkerkant en 1 aan de rechterkant; we kunnen ook voelen welke zijde vergroot is.

Wat is de behandeling bij hyperthyreoïdie?
Er zijn 4 manieren om deze aandoening te behandelen:

1) Medicatie: dit zijn tabletten die de productie van het schildklierhormoon remmen. U moet uw kat 1-2 x daags een tabletje geven. Na 3 weken controleren we of de schildklier voldoende geremd wordt door opnieuw bloedonderzoek te doen. Dit is nodig omdat de schildklier van de kat ook niet teveel geremd mag worden (deze is ook nodig voor allerlei andere processen in het lichaam). De kat moet deze medicatie levenslang blijven krijgen. Eventueel is het mogelijk om deze medicatie in de vorm van oorzalf toe te dienen.

2) Operatie: we verwijderen 1 van de lobben van de schildklier. Deze operatie is alleen mogelijk als we de schildklier ook kunnen voelen. Deze operatie doen we met name bij katten die geen tabletten te geven zijn of waarbij de medicatie onvoldoende aanslaat. Een kat kan met 1 schildklierlob leven, deze produceert voldoende schildklierhormoon.

3) Voeding: Hill’s heeft een speciaal voer gemaakt (Y/D) waar geen jodium in zit. Jodium is een van de grondstoffen van T4. Als deze grondstof ontbreekt kan er geen T4 worden gemaakt en zal de schildklierwaarde normaliseren. Belangrijk is dat de kat NIETS ANDERS eet, omdat in andere voedingsmiddelen jodium zit en hierdoor weer schildklierhormoon aangemaakt kan worden.

4) Behandeling met radioactief jodium: het jodium wordt door het gezwel in de schildklier opgenomen en vernietigt daar de cellen. Deze behandeling maakt alle abnormale schildkiercellen kapot, waar deze zich ook in het lichaam bevinden. Hiervoor moet u echter wel naar een gespecialiseerde kliniek en moet de kat 5 dagen worden opgenomen in verband met stralingsgevaar. De kosten hiervoor zijn aanmerkelijk hoger en deze behandeling is niet geschikt als u kinderen in huis heeft.

Wat is prognose van hyperthyreoïdie?
Als de schildklier geremd kan worden en de hoeveelheid schildklierhormoon weer op normale hoogte gebracht kan worden is de prognose goed.


Contact

home

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

phone

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00

phone