Suikerziekte bij de kat

fat cat

Wat is suikerziekte?
Suikerziekte, ook bekend als Diabetes Mellitus, is een ziekte waardoor het lichaam geen suiker meer kan opnemen in de cellen. Normaal gesproken gebeurt dit onder invloed van de stof insuline die wordt geproduceerd in de alvleesklier, maar bij suikerziekte wordt er geen insuline aangemaakt of zijn de cellen ongevoelig voor insuline geworden. Met name katten met overgewicht ontwikkelen suikerziekte.

Wat zijn de symptomen van suikerziekte?
Het ziektebeeld begint met veel drinken en veel plassen. Vaak valt ook op dat de dieren meer eten en toch vermageren. Er gaat namelijk veel energie in de vorm van suiker via de urine verloren. Bij sommige dieren valt een afwijkend looppatroon op; ze lopen niet meer op de voeten maar op de hakken (zie de video hieronder van dierenartsen uit Canada).
Uiteindelijk zullen de katten erg verzwakken en sloom worden. Ze kunnen stoppen met eten waarna afwijkende afbraakafvalstoffen in het bloed ontstaan, waarbij soms een acetonlucht bij uitademing te ruiken valt. Indien er niet ingegrepen wordt zal de kat in comateuze toestand terecht komen en uiteindelijk overlijden.

Hoe stellen we de diagnose suikerziekte?
De diagnose suikerziekte is eenvoudig te stellen door in het bloed en in de urine het suikergehalte te meten. Daarnaast kunnen we fructosamine meten bij twijfelgevallen. Deze stof geeft het suikergehalte weer dat gedurende 14 dagen aanwezig was in het bloed en is betrouwbaarder dan het gemeten actuele suikergehalte in het bloed. Bij een kat kan deze waarde door stress omhoog schieten en kan onjuist de diagnose suikerziekte worden gesteld.

Wat is de behandeling bij suikerziekte?
De behandeling bestaat in eerste instantie uit het geven van een speciaal dieet, waarin specifieke koolhydraten zitten die slechts geleidelijk in het bloed worden opgenomen. Dit zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel stabieler blijft. Sommige katten reageren zo goed op het voer dat het toedienen van insuline niet nodig is. Naast dit dieetvoer bestaat de behandeling van suikerziekte uit het tweemaal daags toedienen van insuline via een injectie onder de huid. In het begin lijkt dat erg eng, maar met oefening zijn de meeste katten zeer eenvoudig te injecteren (vaak makkelijker dan een tablet in te geven). De kat zal regelmatig voor bloedonderzoek moeten terugkeren om de juiste insulinedosis te kunnen bepalen. We proberen de glucose tussen de 5 en de 10 mmol/L te krijgen. Als u voor controle komt is het belangrijk dat 3-4 uur na het geven van de insuline de meting plaatsvindt.

Wat is de prognose van een kat met suikerziekte?
Indien de kat goed gereguleerd is zal de prognose goed zijn. Wel moet men altijd blijven opletten dat de kat niet teveel insuline krijgt en zo een hypo (laag bloedsuiker) ontwikkelt. In dit geval moet de eigenaar direct wat zoetigheid (jam/dextrose-oplossing/stroop) in het bekje van de kat doen en direct de kliniek toekomen. Indien de suikerziekte niet goed te reguleren is kan er sprake zijn van een andere onderliggende oorzaak (ziekte van Cushing) en is de prognose gereserveerd.

 


Contact

home

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

phone

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00

phone