Tandproblemen bij de kat

Tandproblemen komen vaak bij katten en honden voor. Tandenpoetsen is vaak niet gemakkelijk. Door tandplak ontstaat er tandsteen en tandvleesontsteking. Bij de kat zijn er een aantal specifieke ziektes die de “normale” tandvleesontsteking nog verergeren.

FORL’s (tegenwoordig ook RL of Resorptive Lesions genoemd)

RL (FORL)
Dit is de afkorting voor Feline Osteoclastic Resorptive Lesion. Dit betekent dat de tandhalzen worden geresorbeerd (opgegeten) door het eigen lichaam. Een deel van de tand is er dan niet meer en het lichaam reageert daar weer op met het vormen van wild vlees. Deze FORL’s zijn daarom soms erg moeilijk te zien en men moet het tandvlees optillen om te zien of er sprake is van een FORL’s. De meeste katten laten dit niet zomaar toe en vaak is narcose nodig om veilig in de bek te kunnen kijken. Soms is een röntgenfoto nodig om te zien hoe erg een tand of kies is aangetast. De oorzaak van deze FORL’s is tot op heden nog niet bekend, gedacht wordt aan een virus, lokale ontstekingen of een veranderde zuurgraad.
De enige therapie bij deze FORL’s is het trekken van de aangetaste elementen. Het vullen of restaureren van de elementen werkt onvoldoende en de kat blijft er last van houden. Als men er niets aan doet geeft het veel pijn en veel katten zullen dan ook moeilijk gaan eten of zelfs helemaal stoppen met eten. Het is dus belangrijk om de tanden en kiezen die aangetast zijn eruit te halen.

FCGS

stomatitis kat
FCGS staat voor Feline Chronic Gingivitis and Stomatitis. Dit betekent een chronische tandvleesontsteking (gingivitis) en mondholte-ontsteking (stomatitis), die tegelijkertijd maar ook los van elkaar kunnen voorkomen. Ook achterin de mond kan het volledig ontstoken zijn (pharyngitis). Deze aandoening wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren, waaronder tandsteen , afgebroken kiezen/tanden, verminderde weerstand door een virus (FIV/FeLV) en voedselallergie.

De belangrijkste oorzaak is echter het calicivirus, dit virus is in 95-100% van de katten met FGCS aanwezig. Maar niet alle katten met het calicivirus ontwikkelen ook FGCS, er spelen dus nog meer factoren een rol.
De therapie bij katten met FGCS is het trekken van (bijna) alle elementen. Dit lijkt heel zielig, maar een kat kan zonder tanden nog heel goed eten. Vaak eten de katten veel beter omdat alle ontstekingen (en dus ook pijn) uit hun bek weg zijn.

In de zeer chronische gevallen kan het soms nog nodig zijn om te behandelen met corticosteroïden, deze verminderen de ontstekingsreactie in de bek. De meeste ontstekingen komen echter als reactie op tandsteen, en door de elementen te verwijderen is de prikkel voor de ontsteking weg.


Contact

home

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

phone

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00

phone