Tritrichomonas Foetus

Wat is Tritrichomonas Foetus?
T. Foetus is een parasiet (een flagellaat) die in de darmen leeft. Hij veroorzaakt een dikke-darmontsteking die voor diarree zorgt. Dit komt met name voor bij jonge (tot 1 jaar oud) en/of verzwakte dieren. Het lijkt op Giardia, maar deze parasiet overleeft buiten de kat maar 30 minuten, waar Giardia cystes vormt en veel langer buiten de kat kan overleven.

Hoe komt de kat aan Tritrichomonas Foetus?
Opmerkelijk is T. foetus vroeger vooral van belang was in de veehouderij omdat het onvruchtbaarheid, abortus en baarmoederontsteking bij runderen kon veroorzaken. Door het invoeren van KI zien we infectie met Tritrichomonas foetus bij runderen nog maar zelden. Hoe de besmetting naar katten is ontstaan is onbekend. Katten die uit een omgeving komen waar meerdere katten worden gehouden (catteries/asiels e.d.) hebben een groter kans om besmet te raken. Besmetting verloopt via direct contact of ontlasting en niet via etens- of waterbakjes.

Wat zijn de verschijnselen bij Tritrichomonas Foetus?
Net als bij Giardia ziet men chronische diarree die telkens weer terugkomt. Soms is de ontlasting van de kat wat dikker, maar meestal blijft het slijmerig en brij-achtig. De ontlasting stinkt ook meer dan normaal. Daarnaast kan er sprake zijn van slechte voedselverwerking, gewichtsverlies en verminderde vitaliteit. De eetlust blijft meestal behouden. We zien deze parasiet meestal bij jonge katten (<1 jaar), maar ook oudere dieren kunnen hier last van hebben.

Hoe stelt men de diagnose Tritrichomonas Foetus?
T. Foetus gaat vaak samen met Giardia. Giardia wordt eerst getest door middel van een SNAP-test (in de kliniek, uitslag binnen 15 minuten) en behandeld. Als de diarree niet overgaat testen we op T. Foetus, maar hiervoor moet een zogenaamde PCR-test gedaan worden waarbij het genetisch materiaal van de parasiet wordt aangetoond. Dit wordt alleen in een laboratorium gedaan. Hiervoor levert u verse ontlasting in bij de kliniek, na enkele dagen hebben we de uitslag. Soms is de diagnose lastig te stellen omdat de parasiet niet altijd in de ontlasting uitgescheiden wordt.

Wat is de behandeling van Tritrichomonas Foetus?
De T. Foetus is ongevoelig voor alle ontwormingsmiddelen en voor de meeste antibiotica. Alleen Ronidazol is effectief. Dit middel is echter niet geregistreerd voor de kat en bijwerkingen kunnen voorkomen bij een te hoge dosering (met name neurologische klachten). De dosering bedraagt 2 x daags 20-30 mg/kg, gedurende 10-14 dagen.

Wat is de prognose van Tritrichomonas Foetus?
De prognose op de lange termijn is goed. Soms kan de diarree terugkeren en moet men vaker behandelen, maar de infectie zal uiteindelijk overwonnen worden.

Let op: Alhoewel niet bewezen is het aannemelijk dat T. Foetus besmettelijk kan zijn voor mensen. Vooral bij mensen met een zwak immuunsysteem zou het voor klachten kunnen zorgen. Goede hygiƫne omtrent het verschonen van de kattenbak is dus belangrijk!


Contact

home

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

phone

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00

phone