E. Cuniculi

e. cuniculi

Wat is E. Cuniculi?
E. Cuniculi is een ziekte die wordt veroorzaakt door een protozoa. Dit is een kleine ziekteverwekker, iets groter dan een bacterie, die niet met het blote oog te zien is. Deze protozoa tast vooral de zenuwcellen, blaas en ogen aan.

Wat zijn de verschijnselen bij E. Cuniculi?
1) Hersenproblemen (scheve kop, tollen, met de ogen draaien)
2) Problemen met de achterpoten (verlamming, zwakte, dronkemansgang)
3) Blaas- en nierproblemen (veel plassen, urineus exceem)
4) Oogproblemen (wolkerige, wittige massa in een of beide ogen)
5) Vermageren (als alle andere oorzaken voor vermageren zijn uitgesloten)

Hoe stellen we de diagnose E. Cuniculi?
Met bloedonderzoek kan men de parasiet aantonen, de parasiet blijkt echter ook aan te tonen bij gezonde konijnen. De diagnose stellen we met name aan de hand van de verschijnselen en door het uitsluiten van andere oorzaken.

Wat is de therapie bij E. Cuniculi?
Hoe sneller we het konijn behandelen, hoe beter de prognose. De behandeling moet langdurig worden voortgezet om de parasiet effectief te bestrijden. We behandelen met de volgende middelen:

fenbendrops

• Fenbendazol (Fenbendrops) 20 mg/kg 2 x daags gedurende 2 weken, daarna 10 mg/kg 2 x daags gedurende 6-8 weken. Dit is meer dan er op de verpakking staat, maar in deze dosering hebben we ondervonden dat het beter werkt.
• Dexamethason injectie (0.1 mg/kg) tegen zwelling
• Vitamine B injectie (0.25 ml per dier) om de zenuwen beter te laten herstellen

Bij oogproblemen kunnen we nog oogdruppels meegeven (Dexamethason) en bij blaasproblemen Carbachol (bij blaasverlamming).Als het dier veel pijn heeft dan kunnen we nog behandelen met pijnstilling (Carprofen drops). De behandeling met Fenbendrops is echter het belangrijkste!
Als het buiten koud is is het verstandig om het konijn naar binnen te halen.

Omdat E. Cuniculi besmettelijk is adviseren we ook de andere konijnen in het hok te behandelen, gedurende 2 weken met 2 x daags 10 mg/kg Fenbendrops. Het hok kan schoongemaakt worden met 0.1% bleek of 70% ethanol.

Wat is de prognose van E. Cuniculi?
De prognose van E. Cuniculi is redelijk tot goed, afhankelijk van de ernst en de duur van de verschijnselen. Soms blijft de scheve kopstand bestaan. De meeste konijnen knappen echter goed op en zijn snel weer de oude, belangrijk is dan wel om door te blijven behandelen!


Contact

home

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

phone

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00

email