Mijn paard zal nooit naar de slacht gaan. Waarom moet dit in het paspoort staan?

U ziet uw paard of pony als huisdier. Echter, voor de Nederlandse wet worden alle paarden beschouwd als slachtdier.
Met als gevolg dat alle medicatie die aan het paard gegeven wordt gedurende zijn/haar leven, bijgehouden dient te worden. Uitzondering hierop is als er in het paardenpaspoort expliciet staat aangegeven dat het paard niet bestemd is voor de slacht. Hiervoor is in het paspoort een speciale pagina aanwezig, die zowel door u als door de dierenarts kan worden afgetekend. 
Deze regel is er om te voorkomen dat de medicatie die het paard krijgt ook bij de mens terechtkomt.

Bij paarden die zijn uitgesloten voor humane consumptie heeft de dierenarts een bredere keuze in het gebruik van medicijnen dan bij paarden waarbij dit niet het geval is. Daarnaast is het aantal administratieve verplichtingen met betrekking tot registratie in dit geval minder.
Paarden die niet uitgesloten worden voor humane consumptie kunnen niet alle medicijnen toegediend krijgen. Daarnaast dient door de eigenaar verplicht een administratie bijgehouden te worden van alle medicijnen (inclusief de wachttijd) die uw paard krijgt toegediend. De dierenarts is in dit geval verplicht om voor de gebruikte medicatie een behandel-/logboekformulier in te vullen, en bij behandeling met bepaalde medicijnen deze in het paspoort te vermelden.

Er worden vier groepen diergeneesmiddelen (medicijnen) toegepast:
1. Medicijnen die geregistreerd zijn voor paarden en een bepaalde wachttijd voor het slachten hebben.
2. Medicijnen die niet geregistreerd zijn voor paarden, maar wel voor andere slachtdieren (runderen, schapen, geiten, varkens of kippen) en waarvoor een wachttermijn voor het slachten bekend is (minimaal 28 dagen, maar soms langer).
3. Medicijnen die, indien echt noodzakelijk, bij paarden mogen worden gebruikt met een wachttermijn tot slachten van zes maanden (de zgn. zes maandenlijst).
4. Medicijnen waar geen wachttijd voor kan worden bepaald, of omdat die medicijnen gevaarlijk zijn voor de consument als ze nog in het vlees zouden zitten, of omdat het risico bij humane consumptie niet is vastgesteld. Als deze medicijnen worden gebruikt, mag het paard nooit meer worden geslacht. Ook deze medicijnen mogen alleen bij uitzondering worden gebruikt.

paardenpaspoort

Mocht het paard voor de slacht worden aangeboden, dan moet de eigenaar het paspoort en de medicatiehistorie van de afgelopen 6 maanden kunnen overleggen, om aan te tonen dat het paard geen gevaar oplevert voor de volksgezondheid.
Om deze administratieve verplichtingen te voorkomen kunt u het paard ongeschikt laten maken voor de slacht via het paspoort. We kunnen dan ook verschillende soorten medicatie toedienen die soms beter werkzaam zijn en uw paard sneller helpen herstellen. U kunt deze pagina in het paspoort laten aftekenen door een paardenarts in de kliniek of tijdens een van onze clinics.
Gezien de huidige regelgeving verzoeken wij u vriendelijk het paspoort van uw paard bij ieder bezoek aan onze kliniek mee te nemen of klaar te hebben liggen als de dierenarts bij u thuis komt.

Wilt u meer informatie over de aantekening in het paardenpaspoort of een afspraak maken? Belt u dan met 0228-317000 of mail naar info@dierenkliniekenhuizen.nl


Contact

home

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

phone

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00

email