Mijn paard heeft een peesblessure, wat nu?

Pezen zijn bij paarden van groot belang voor het bewegingsapparaat. Ze vangen schokken op en slaan energie van een vorige stap op voor een volgende stap. Niet veel dieren kunnen dit. Door hun belangrijke functie in het bewegingsapparaat, zijn de pezen kwetsbaar. Door een overrekking of een klap van buitenaf kan de structuur van de pees beschadigd raken. Een goede behandeling is noodzakelijk.

Het is van groot belang om een beschadigde pees goed te behandelen zodat deze goed kan genezen en zijn functie weer kan vervullen. Uiteindelijk zal elk letsel wel herstellen, bij pezen is gewoon herstel niet goed genoeg. We willen functioneel herstel met behoud van kracht en elasticiteit.

Behandelmogelijkheden
Hieronder worden een aantal behandelmogelijkheden genoemd en nader toegelicht:
1. Pijnstilling en ontstekingsremmers
2. Boxrust
3. Koelen
4. Aangepast beslag
5. Lokale behandeling
6. Supplementen

Pijnstilling en ontstekingsremmers. Hoewel het goed mogelijk is dat een paard enkele dagen na het oplopen van een beenblessure niet meer kreupel is, is medicatie toch zeer zinvol. De ontstekingsreactie die volgt op een overrekking of een peesklap is zeer schadelijk voor de pees. Door deze reactie te beperken, kunnen we het herstel bespoedigen. De ontstekingsreactie volgend op een trauma duurt slechts 10 dagen. Men kan de revalidatie sterk verkorten door direct te beginnen met ontstekingsremmers.

Boxrust. Als een paard net geblesseerd is geraakt, kun je beter niet met hem gaan stappen. Het letsel is dan nog erg fragiel waardoor de pees meer beschadigd kan raken. Het beste kun je het paard de eerste twee weken op boxrust houden. Sommige paarden accepteren dit maar slecht en zijn onrustig. Hiervoor zijn gelukkig wel oplossingen te vinden.

Koelen. Door te koelen, verminderen we de bloedstroom lokaal, waardoor de ontstekingsreactie beperkt blijft. Zeker in de beginfase kan dit nuttig zijn. Zet de tuinslang enkele malen per dag 10-20 minuten op de zwelling. Hiervan heb je vooral in de beginperiode veel profijt.

Aangepast beslag. Pezen vangen krachten op. Deze krachten kun je doormiddel van een aangepast beslag beïnvloeden. Zo kunnen we bijvoorbeeld de oppervlakkige buigpees meer belasten, wanneer we de diepe buigpees ontlasten. Het is daarbij wel van groot belang eerst na te gaan welke pees aangetast is zodat we de hoefsmid een correct beslag kunnen adviseren.

Lokale behandeling. Meer en meer aanvullende behandelingen zijn op de markt gekomen met wisselende resultaten. PrP, stamcellen, Matrixen en hyaluronzuurinjecties zijn allemaal beschreven en hebben wisselende effecten. Door de blessure goed in beeld te brengen, kunnen we een juiste behandeling kiezen voor een optimaal resultaat.

Supplementen. Audevard heeft een mooi supplement op de markt gebracht dat de genezing van pezen ondersteunt. Dit supplement remt het de ontstekingsreactie en helpt bij de aanmaak van het juiste bindweefsel.

Peesletsels in beeld

Echobeeld 1. Peesletsel van 2 weken oud:
De zwarte streep in het Checkligament (AL)   duidt een letsel aan. Hier zijn geen vezels meer zichtbaar. Het Checkligament (dit is een bepaald soort pees) heeft normaal dezelfde structuur als de overige pezen die op de echo zichtbaar zijn.

figuur 1

 

Echobeeld 2. Peesletsel van 10 weken oud na correct beslag en supplementen:
Na behandeling met supplementen en een aangepast beslag zien we duidelijk een verbetering. De gewenste vezelstructuur wordt weer zichtbaar en de pees wordt dunner. De echo laat in feite twee plekken van een en dezelfde pees zien die enkele centimeters van elkaar verwijder zijn. Hierdoor ontstaat een beter overzicht.

figuur 2

Echobeeld 3. Peesletsel van 10 weken oud zonder eerdere zorg:
Tien weken na een ongeluk is de pees nog steeds in slechte staat. Het paard is niet behandeld maar kreeg wel rust en er werd met het paard op een harde bodem gestapt. Er is wel peesweefsel ontstaan, maar zonder de noodzakelijke structuur.

Figuur 3

 

 

 

 

 


Contact

home

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

phone

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00

email