Hoe kan ik mijn paard het beste voeren?

Paarden zijn van nature dieren die het grootste gedeelte van hun dag eten. Om een indruk te geven van de verschillen tussen wilde en gehuisveste paarden: een in het wild levend paard eet gemiddeld 60% van de dag, een paard op stal +/- 15%. Daarbij loopt een in het wild levend paard gemiddeld 30 km per dag waar een stalpaard stilstaat (uiteraard in geval van geen weide/paddock gang). Dit zijn behoorlijke verschillen waar we bij de voeding van het paard rekening mee moeten houden.

paard grazend

Waarom is het voeren van kleine beetjes tegelijk nu beter?
Dit is om meerdere redenen:

Een paard heeft een relatief kleine maag met een inhoud van ongeveer 15 liter, een maaglediging duurt ongeveer 2-3 uur. Het kan simpelweg geen grote hoeveelheid in  één keer aan.

Tijdens het eten (van met name hooi/kuil) wordt er speeksel geproduceerd. Speeksel is een natuurlijke buffer (neutralisator) van maagzuur. Wanneer een maag gedurende langere tijd leeg staat gaat de productie van maagzuur door. Het maagzuur gaat irriterend werken op de maagwand en op deze manier kunnen er maagzweren ontstaan.

Het is ook vanwege mogelijke gedragsproblemen van belang om regelmatig kleine beetjes tegelijk te voeren. Het paard is gewoon gewend veel tijd aan eten te besteden, wanneer dit niet mogelijk is kan het paard gefrustreerd raken wat zich kan uiten in stalondeugden zoals o.a. kribbebijten/lucht zuigen en weven.

Een paar korte voer-tips op een rij:

  • Streef naar een maximum van 6 uur zonder eten.
  • Voer niet meer dan 2 kg krachtvoer per voerbeurt
  • Geef minimaal 1 kg droge stof aan ruwvoer per 100kg paard

Hooi = 80% droge stof, kuil +/- 60% droge stof.

Voorbeeld: Een paard van 500kg mag dus 5 kg aan droge stof ruwvoer, dit is voor hooi 6-7kg en voor kuil 7-8 kg.
Tip: weeg eens bewust wat u geeft!
Wanneer men minder dan +/- 0.5 kg krachtvoer per 100kg paard voert is het verstandig om vitaminen en mineralen toe te voegen in de vorm van een supplement bijvoorbeeld (koeken, brokjes, poeder).

Omdat we veel vragen krijgen over de voeding van sobere rassen hebben we dit type paard hieronder wat uitgebreider uitgelicht:

Sobere rassen zoals shetlanders, koudbloeden en sommige pony-rassen hebben weinig extra’s nodig. Ook hebben deze rassen vaker een hogere gevoeligheid voor hoefbevangenheid.

Belangrijk is om de hoeveelheid zetmeel en suikers te beperken (denk aan krachtvoer maar ook aan gras). Droog, grofstengelig hooi is het meest geschikt voor deze rassen (let hierbij wel op: het welbekende ‘natuur hooi’ of ‘vogeltjes land hooi’ is vaak onbemest en kan een lage hoeveelheid aan eiwit bevatten en mogelijk een hoog suikergehalte!). Evt. kan men wat rijker hooi in water weken, op deze manier gaat de energiewaarde ook wat omlaag.
Gras kan veel suikers bevatten. Belangrijk is om pony’s te beperken in de opname hiervan door ze of niet te weiden en in plaats daarvan hooi aan te bieden of door de opname te beperken met behulp van een graasmasker (dit kan de grasopname reduceren met 50%).

Meer informatie over de beste voeding voor uw paard? U kunt altijd contact opnemen met de kliniek via 0228-317000


Contact

home

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

phone

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00

email