Wanneer moet ik mijn paard ontwormen?

Wormkuren mogen tegenwoordig alleen op recept van- of bij de dierenarts worden gekocht. Deze wetgeving heeft te maken met opkomende resistentie van wormen tegen de beschikbare middelen. Een goed ontwormingsbeleid begint met een inventarisatie van de paarden en het weiland. We willen graag weten of er nog meer paarden op het land staan en de leeftijd van deze paarden. Ook is het belangrijk te weten hoe vaak en of er wordt uitgemest op het land en of de paarden worden verweidt (verplaatsen van de ene weide naar de andere).

paard wormen

Mestonderzoek maakt daarnaast een belangrijk deel uit van de strategie. We kunnen in de mest zien hoeveel wormeieren er aanwezig zijn en welke wormen dit zijn. Als er weinig tot geen wormen aanwezig zijn in de mest (minder dan 200 eitjes per gram mest) adviseren wij het paard niet te ontwormen. Zijn er meer? Dan is het raadzaam een behandeling in te zetten met een ontwormingskuur. Voor meer informatie over mestonderzoek en de verschillende soorten wormen, kijkt u op de pagina “mestonderzoek”.

In de winter kunnen de wormen die zich in het paard bevinden zich inkapselen in de darmen, ze scheidden dan ook geen eitjes uit. Oftewel, het paard heeft wel wormen maar wij zien dit niet in het onderzoek. Belangrijk dus om voor de herfst (na het weideseizoen) mestonderzoek te doen, zodat we de wormen vinden voordat ze zich inkapselen. Daarnaast is het zo dat we bij één van de wormsoorten (de lintworm) geen eitjes zien in het mestonderzoek. Het is daarom aan te raden toch af en toe (bijv. 1x per jaar) te behandelen met een middel tegen deze lintworm.

Gaat uw paard naar een nieuw weiland? Dan is het zeker raadzaam mestonderzoek te doen en afhankelijk van de uitslag daarvan te ontwormen, zo houdt u de besmetting op het land zo laag mogelijk.

Samengevat laat u de mest onderzoeken:
– aan het begin van het weideseizoen
– evt. tijdens het weideseizoen (afhankelijk van het aantal paarden en de besmettingsgraad)
– aan het eind van het weideseizoen
– als uw paard naar een nieuw weiland gaat

Als u vragen heeft over ontwormingsmiddelen of mestonderzoek bij uw paard kunt u altijd telefonisch contact opnemen met onze kliniek via 0228-317000.


Contact

home

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

phone

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00

email