Droes

Droes komt voornamelijk voor bij jongere paarden. Het wordt veroorzaakt door de bacterie Streptococcus Equi Equi. Deze is besmettelijk van paard tot paard en over het algemeen niet overdraagbaar naar mensen of andere dieren.

Wat zijn de verschijnselen bij droes?

Klinische verschijnselen beginnen meestal met koorts, verminderde eetlust en eventueel moeite met slikken. Enkele dagen daarna kunnen de lymfeklieren in de keelstreek zichtbaar gaan zwellen. Deze kunnen fors zwellen en na enige dagen van rijping kunnen deze abcessen openbarsten waarbij veel pus uitvloeit.

droes

Echter, niet elk geval van droes is zo typisch! Soms valt alleen koorts op, of neusuitvloeiing. De abcessen bevinden zich meestal in de keelregio, maar het komt ook voor dat abcessen in andere delen van het lichaam ontstaan, bijvoorbeeld in de buikholte. Dit noemen we verslagen droes. Verslagen droes heeft een matige prognose. Maar de “klassieke” droes heeft gelukkig vaak een goede afloop zonder problemen nadien.

Hoe gaat de verspreiding van droes?

Verspreiding vindt plaats via direct contact met een besmet paard maar kan ook via voerbakken, schoeisel, kleding etc worden overgebracht. De mate van infectie hangt samen met de mate en duur van de besmetting. Belangrijk is dus dat zodra een paard koorts vertoont deze direct geïsoleerd wordt om verspreiding binnen de stal te minimaliseren.

Hoe stellen we de diagnose bij droes?

De diagnose van droes kan naast het klinisch beeld worden bevestigd met laboratorium onderzoek, bijvoorbeeld door het nemen van een neusswab om de bacterie aan te tonen.

Wat is de behandeling bij droes?

Behandeling van een met droes besmet paard is meestal voornamelijk ondersteunend. Wanneer er abcesvorming plaatsvind is behandeling met antibioticum geen goed idee. Dit remt de rijping en dus de doorbraak van het abces waardoor het langer blijft zitten met grotere kans op complicaties. Belangrijk is dat ze goed kunnen blijven slikken, dat de koorts wordt bestreden en eventueel kan men, wanneer het abces rijp genoeg is, deze openen en spoelen.
Helaas bestaan er ook dragers van droes. Deze paarden hebben de besmetting meegemaakt maar de bacterie blijft in hun lichaam zitten, meestal in de luchtzakken. Zij blijven een bron van infectie vormen voor paarden om zich heen. Deze paarden hebben niet altijd (typische) klinische problemen, maar soms steekt het toch weer de kop op. Met speciale testen kunnen deze dragers opgespoord worden om vervolgens te kunnen worden behandeld.

Kan er gevaccineerd worden tegen droes?

Er bestaat een vaccin tegen droes. Deze voorkomt niet altijd dat dieren droes oplopen, maar mochten ze het wel krijgen zien we vaak dat gevaccineerde dieren minder hevige verschijnselen oplopen en er dus minder complicaties optreden.


Contact

home

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

phone

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00

email