Einschuss

einschuss

Lymphangitis (in de volksmond ‘Einschuss’ of ‘olifantsbeen’) is een ontsteking van de lymfevaten van het been waarbij soms ook de bloedvaten zijn betrokken. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën die de huid binnendringen door (oppervlakkige) wondjes, bijvoorbeeld bij mok, zonnebrand, mijteninfecties etc.

Verschijnselen
Het typische beeld van einschuss is een fors gezwollen been. Deze zwelling komt soms wel tot aan de knie of hoger, de omvang van het been neemt daardoor sterk toe. Het been is warm en pijnlijk, en het paard wil het been liever niet belasten. Vaak heeft het paard ook een verhoging van de lichaamstemperatuur (>38,5). Niet alle paarden met einschuss vertonen een dergelijk beeld, soms is de zwelling maar beperkt en is ook de lichaamstemperatuur niet erg afwijkend, dit maakt het stellen van de diagnose soms moeilijk.

Diagnose
De diagnose wordt vaak gesteld aan de hand van de klinische  verschijnselen (kreupel, koorts, zwelling, wondjes). Echter zo makkelijk is het niet altijd. Veel verschijnselen van einschuss zien we namelijk ook bij andere aandoeningen zoals een peesblessure, een fractuur of een forse gewrichtsverstuiking en/of ontsteking. Door de vaak hevige zwelling is het soms lastig afzonderlijke gewrichten af te voelen en wordt het stellen van de diagnose bemoeilijkt. Soms is het om die redenen dus nodig om verder onderzoek te doen.
N.b.: Ook stalbenen zouden in het rijtje kunnen passen, echter dit komt vaak voor aan 2 of 4 benen waar einschuss maar 1 been betreft.

Therapie
Adequaat handelen is belangrijk bij einschuss! De behandeling is in de eerste dagen intensief. De dierenarts zal een antibioticum en een ontstekingsremmer toedienen per injectie, en er zal een vervolgplan worden opgesteld m.b.t. medicatie en nazorg.
Lymfebanen zijn veel dunner dan bloedvaten en bevatten geen spiervezels. Afvoer van lymfe vindt daarom ook plaats door beweging van het been. Belangrijk bij einschuss is dus veel stappen!
Bij veel zwelling kan worden besloten het been af te douchen met koud water. Daarnaast is het van belang de bestaande wondjes goed schoon te maken en te houden.

Prognose
Wanneer de juiste behandeling wordt ingesteld is de prognose in de regel goed.
Lymfebanen zijn kwetsbare structuren, wanneer er littekenvorming ontstaat zal er een verminderde lymfeafvoer bestaan. Hoe langer het duurt voordat de goede therapie wordt ingezet hoe groter het risico op blijvende schade aan de lymfebanen. Hierdoor kunnen er complicaties optreden zoals een blijvend dik been (olifantsbeen). Ook kan het zijn dat de kans op terugkerende einschuss groter is met een olifantsbeen.

Preventie
Goede behandeling van mok staat hierbij voorop. Tevens is het van belang om elke dag de benen van je paard te controleren op het bestaan van wondjes. Wanneer de wondjes al bevuild zijn kunt u ze schoonmaken met desinfecterende oplossing en er een wondzalf (bijv. honingzalf) op aanbrengen.


Contact

home

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

phone

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00

email