Influenza

Van influenza wordt veelal gedacht dat het niet meer voorkomt in Nederland. Helaas is dit niet het geval. Door ons goede ent-beleid tegen dit virus zien we het gelukkig niet vaak, en als het al voorkomt in vaak milde vorm. Echter, (met name ongevaccineerde) paarden lopen wel degelijk het risico op influenza.

Wat is influenza en hoe worden paarden besmet?
Influenza is een griepvirus. Verspreiding onder paarden vindt plaats via direct contact of via kleine vochtdeeltjes (aƫrosolen) die wel over 35 meter kunnen verspreidt kunnen worden door de lucht. Dit gebeurt door hoesten en briezen maar ook al door uitademen. Het virus overleeft ook nog eens vrij lang in de omgeving (24-36 dagen).

Wat zijn de verschijnselen bij influenza?
Klinische verschijnselen bestaan uit o.a. koorts en een droge hoest.

Hoe stellen we de diagnose influenza?
De diagnose wordt veelal gesteld door een neusswab op te sturen naar het laboratorium om het virus aan te tonen.

Wat is de behandeling bij influenza?
Specifieke therapie is, zoals bij de meeste virale ziektes, niet mogelijk, maar ondersteunende therapie is wel belangrijk.
Zodra er koorts wordt gemeten bij een paard is het van groot belang deze te isoleren van de anderen, en de andere paarden te blijven temperaturen.

Gelukkig worden paarden in de regel goed gevaccineerd tegen influenza en zien we daarom de ziekte in zijn hevige vorm niet meer zo vaak.


Contact

home

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

phone

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00

email