Jacobskruiskruid vergiftiging

JKK bloemen

Wat is Jacobskruiskruid?
Tegenwoordig zien we deze plant steeds vaker in Nederland. Deze plant is giftig voor de meeste zoogdieren. Alle delen van de plant bevatten de zogenaamde gifstoffen pyrrolizidine alkaloïden. Het gif percentage is net voor de bloei het hoogst. De plant is bitter van smaak en daardoor halen de meeste paarden gelukkig hun neus ervoor op. Wanneer er hooi of kuil wordt gemaakt van Jacobs kruiskruid verliest het echter zijn smaak en geur. Oftewel, de paarden knabbelen met het hooi ook ongemerkt de Jacobs Kruiskruid plant op.

Waarom is Jacobskruiskruid giftig?
De gifstoffen van de plant geven leverschade in het paard, schaap, geit of rund. Continue inname van de plant levert cumulatieve schade op aan de levercellen, uiteindelijk zal de lever niet meer functioneren. Het kan dus  maanden of zelfs jaren duren voordat het dier ziekteverschijnselen vertoont, maar ook eenmalige inname van een grote hoeveelheid van de plant kan voor acute verschijnselen van leverfalen zorgen.

Wat zijn de verschijnselen van vergiftiging met Jacobskruiskruid?
Ziekteverschijnselen kunnen bestaan uit sloomheid, gewichtsverlies, diarree, verminderde eetlust en veel drinken. Bij een zeer ernstig aangetaste lever is de lever niet meer in staat om lichaamseigen stoffen te verwerken waardoor afvalstoffen door het lichaam gaan dwalen, zoals ammoniak (een afbraak product van eiwitten). Dit kan leidden tot zenuwverschijnselen met alle gevolgen van dien.

Een percentage van 5-20% opgegeten gedroogd Jacobs kruiskruid op basis van het lichaamsgewicht is een dodelijke dosis voor het paard.
Zelfs het geven van hooi of kuilvoer met 1% Jacobskruiskruid of minder per dag is gevaarlijk.

Is vergiftiging met Jacobskruiskruid te voorkomen?
De meeste paarden zullen de plant niet zomaar opeten, maar de gedroogde vorm van het kruid wel. Het is van groot belang om uw hooi en uw voor hooi bestemde weiland goed te controleren op deze plant! Hieronder vindt u de diverse vormen waarin Jacobskruiskruid te zien is.

Afb. 1: Jacobskruiskruid met herkenbare gele bloemen
JKK bloemen

Afb. 2: Jacobskruiskruid gedroogd zoals het in het hooi voorkomt
JKK gedroogd

Afb. 3: Jacobskruiskruid zonder herkenbare gele bloemen
JKK klant

Heeft u vragen over deze plant of de ziekteverschijnselen van deze plant? Neemt u dan contact op met onze kliniek via 0228-317000 of mail naar info@dierenkliniekenkhuizen.nl.


Contact

home

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

phone

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00

email