Koliek

Koliek is een ander woord voor buikpijn en kent vele uiteenlopende oorzaken. Allereerst is het belangrijk onderscheid te maken tussen valse en ware koliek.

Paarden met valse koliek vertonen symptomen van koliek (rollen, liggen, flemen, zweten etc.) maar het probleem bevindt zich niet in het maagdarmkanaal. Bekende voorbeelden hiervan zijn hengsten met een zakbreuk of testikeldraaiing, paarden met een slokdarmverstopping, nieraandoening, problemen met baarmoeder en/of eierstokken of spierbevangenheid.

Bij ware koliek ligt het probleem wel in het maagdarmkanaal. De algemene klinische verschijnselen bestaan uit zweten, slechte eetlust, naar de buik kijken, liggen, onrust, rollen, niet mesten, flemen. Paarden hebben een relatief kleine maag en een vrij forse dikke- en blinde darm. Deze dikke darm ligt voor een groot deel los in de buik. Dit kan, wanneer er veel gasproductie ontstaat, leiden tot verplaatsing of soms zelfs draaiing van de dikke darm met alle gevolgen van dien. Om een klein overzicht te geven delen we de oorzaken van koliek op in:

Wat te doen bij koliek?
Bel allereerst uw dierenarts. Koliek kan onschuldig zijn maar medisch ingrijpen is bijna altijd noodzakelijk en sommige vormen van koliek behoeven spoed! In de tijd dat u wacht op uw dierenarts kunt u proberen wat te stappen met de patiënt, maar wanneer ze zo pijnlijk zijn dat dit niet lukt hebben we liever dat ze blijven liggen. Het beste is om te voorkomen dat ze gaan rollen.  Houdt het dier warm en zorg voor een veilige situatie als het paard wel gaat liggen of zich laat vallen. Bewaar de laatste mest die u gezien heeft voor eventueel onderzoek.

Verdenkt u uw paard van koliek of heeft u hierover vragen? Neem dan contact op met de kliniek via 0228-317000 of ons spoednummer (06-22553366)


Contact

home

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

phone

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00

email