Maanblindheid / Uveitis

Maanblindheid, of ook wel “uveitis of Equine recurrent uveitis” genoemd, is een ontsteking van interne delen van het oog (de ‘uvea’, waaronder de iris). Het paard heeft een acuut pijnlijk oog, de oogleden worden dichtgeknepen en het oog kan erg tranen. Uveitis bij het paard is een spoedgeval omdat de schade die ontstaat aan het oog blijvend kan zijn en gevolgen kan hebben voor het oog.

eru

Oorzaak
Uveitis is een immuungemediëerde aandoening, dit wil zeggen dat de aandoening ontstaat door een verstoorde afweerreactie van het lichaam zelf. Waarom dit gebeurt is nog onduidelijk.
Maanblindheid komt voor bij alle rassen, leeftijden en elk geslacht. Echter bij de Appaloosa lijkt het vaker voor te komen en bij de Appaloosa kennen we een uveitis vorm die niet pijnlijk is: ‘sluipende uveitis’.

Verschijnselen
Het paard staat van het een op andere moment met één (of in sommige gevallen twee) pijnlijk oog. Het dier knijpt de oogleden dicht, het oog traant en het paard voelt zich niet fit (eet matig en kan slomer zijn).

Het onderzoek
De ontsteking zit in de diepere delen van het oog, waaronder ook de iris. Bij de uitwendige inspectie van het oog kan een blauwe waas in het oog opvallen. Deze waas is een reactie op de ontsteking, dit noemen we oedeemvorming. Deze blauwe waas kan al erg snel ontstaan. Met het ooglampje kunnen we de diepere delen van het oog beter onderzoeken (in geval van oedeemvorming is dit soms erg lastig!). Door de ontsteking treedt er een spasme op van de iris, tijdens het oogonderzoek zien we dan ook vaak een vernauwde pupil spleet die onvoldoende reageert op licht/donker verschillen. In ernstigere gevallen kan deze zelfs bijna tegen elkaar geplakt zitten. Andere dingen die op kunnen vallen zijn vertroebelingen in het oogvocht.

Therapie 
Behandeling dient zo spoedig mogelijk plaats te vinden, de schade die aan het oog ontstaat kan blijvend zijn. Adequate behandeling voorkomt dus erger. De therapie bestaat uit het druppelen van sterke ontstekingsremmers (corticosteroïden), een antibioticum en pupil verwijdende druppels (atropine). Deze laatste druppels zorgen ervoor dat de pupilspleet weer wordt geopend om verklevingen van de iris te voorkomen/herstellen. De behandeling is intensief en zal meerdere malen per dag moeten worden toegepast. Daarnaast is het belangrijk om het paard via de mond pijnstillers/ontstekingsremmers toe te dienen tegen de pijn in het oog.
Een paard dat gevoelig is voor uveitis kan vaker een aanval krijgen. Soms is medicamenteus behandelen niet bevredigend meer. Er bestaan dan meerdere behandelopties zoals het vervangen van het oogvocht of het implanteren van een ‘cyclosporine-implantaat’; dit implantaat remt de reactie van het lichaam en heeft meerdere jaren een preventief effect.
In zeer ernstige gevallen kan worden besloten het aangedane oog te verwijderen.

Prognose 
Een paard gevoelig voor uveitis kan vaker aanvallen krijgen. Elke aanval levert weer schade op aan het oog wat helaas blijvende schade zal zijn. Oftewel de aanvallen geven cumulatieve schade.
De prognose is dus afhankelijk van de geleden schade en de reactie op therapie.

Aankoopkeuring 
Tijdens de aankoopkeuring is het belangrijk om het oog goed te inspecteren op tekenen van eerder doorgemaakte uveitis, omdat we weten dat een paard na een eerste aanval gevoelig kan blijven voor maanblindheid.

Heeft u vragen over maanblindheid? Neem dan contact op met onze kliniek via 0228-317000 of e-mail naar info@dierenkliniekenkhuizen.nl

 

 


Contact

home

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

phone

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00

email