Rhodococcus bij veulens

Wat is Rhodococcus en hoe worden paarden besmet?
Rhodococcus is een hardnekkige bacterie die met name de kop opsteekt bij veulens tot 5-6 maanden leeftijd. Rhodococcus bevindt zich in de grond en dus kan inname van besmette grond leidden tot infectie. Vooral op droge/warme dagen is de kans groter aangezien stof dan snel opwaait. Ook contact met de bacterie via andere paarden (ontlasting met name) kan leidden tot infectie. Niet elke stam van rhodococcus leidt tot problemen en er zijn veel paarden die de bacterie probleemloos bij zich dragen. Echter bij enkele veulens leidt het wel degelijk tot problemen. De bacterie vormt namelijk abcessen in de longen van het veulen.

Wat zijn de verschijnselen bij Rhodococcus?
Koorts en een verhoogde ademhalingsfrequentie zijn de eerste symptomen die op kunnen vallen. Daarna ziet men soms benauwdheid, neusuitvloeiing, hoesten etc.

Hoe stellen we de diagnose Rhodococcus?
De diagnose wordt gesteld door middel van laboratoriumonderzoek van de neus- en of longinhoud, of eventueel de ontlasting (minder betrouwbaar). Ook kan er een rontgenfoto of echo gemaakt worden van de longen om de abcessen aan te tonen.

Wat is de behandeling van Rhodococcus?
Het veulen kan, na de diagnose, worden behandelt met specifieke antibiotica en ondersteunende therapie. Hierbij moet goed worden opgepast dat de merrie deze medicatie niet binnenkrijgt via mediactieresten aan de mond of de ontlasting van het veulen, deze is gevaarlijk voor volwassen paarden.
Rhodococcus vermeerdert zich in het maagdarmkanaal en dus vormt ontlasting van het zieke dier een belangrijke besmettingsbron. Moeder en veulen dienen daarom te worden geïsoleerd.
Preventieve maatregelen bestaan o.a. uit het regelmatig mesten van de weides en een goede conditie van het land (vol begroeid, weinig zand/stof). Omdat Rhodococcus lang overleeft in de omgeving kan dit een groot probleem vormen voor hippische bedrijven.

rhodococcus


Contact

home

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

phone

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00

email