Schimmel

TH-LEGACY-IMAGE-ID-522-ringworm
Schimmel wordt ook wel ringworm, ringschurft, of dermatofytose genoemd en is een infectie van de oppervlakkige huid. Schimmel gedijt het best in vochtige omstandigheden, vandaar dat we deze huidaandoening voornamelijk zien in de herfst en wintermaanden. Schimmel kan tot een half jaar overleven in de omgeving en kan daarom hardnekkig zijn. Het is erg besmettelijk voor zowel dier als ook mens. De schimmel dringt de huid binnen via de haarfollikels of oppervlakkige beschadigingen. Het resulteert veelal in een ronde kale schilferige plek die niet jeukt en het kan zich razendsnel over het dier uitbreiden. De infectie is vaak zelflimiterend, dat wil zeggen dat het vanzelf over gaat maar dit kan soms weken tot maanden duren, en in die tijd blijft het dier besmettelijk! Het advies luidt dus om de schimmel te bestrijden. Dit kan door het gehele paard meerdere malen te wassen met een schimmeldodend middel. Eventueel kan gekozen worden voor een injectie tegen schimmels. Belangrijk in de therapie is dat harnachement, dekens en borstels worden mee behandeld met hetzelfde schimmeldodende wasmiddel, en dat ook de stal wordt gereinigd met bijvoorbeeld halamid of een formaline-houdend middel.

Een paard dat de infectie heeft doorgemaakt bouwt een zekere immuniteit op, dit is echter per dier erg verschillend. Ook kan deze na infectie drager worden; deze dieren zijn wel besmettelijk maar vertonen geen verschijnselen. Een goede huidgezondheid zorgt voor een verminderd risico op schimmelinfecties. Wanneer er een verdenking is van een schimmelinfectie is het advies dit paard te isoleren van de anderen en goede hygiëne in acht te nemen om infectie bij andere dieren maar ook bij mensen te voorkomen. Er kan preventief geënt worden tegen schimmel: deze enting bestaat uit twee injecties met twee weken tussentijd en deze wordt daarna elke 9 maanden herhaald. Ontdekt u een ronde rode plek op uw eigen huid, neem dan contact op met uw huisarts.

Heeft u vragen over schimmel bij uw paard of heeft uw paard andere problemen met de vacht? Neem dan contact op met onze kliniek via 0228-317000.


Contact

home

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

phone

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00

email