Chiropractie

Wat is chiropractie?
Chiropractie is een veilige effectieve behandelmethode van het zenuwstelsel en het bewegingsstelsel. De beweeglijkheid van alle gewrichten in het lichaam verbetert én de aansturing van de spieren. Het zenuwstelsel stuurt alle lichaamsfuncties aan, van bewegingsstelsel tot maag-darmkanaal, organen en het afweersysteem. Het is dus ontzettend belangrijk dat het zenuwstelsel optimaal functioneert.

Waarom chiropractie?
Nauwkeurige afstemming tussen de spieren is nodig om een gecoördineerde beweging te bewerkstelligen. Het zenuwstelsel stuurt dit ingewikkelde patroon aan. Verminderde functie van zenuwen en spieren leidt tot subtiele afwijkingen in het bewegingspatroon. Dit heet compensatie en hoeft niet direct zichtbaar te zijn.

Compensatiemechanismen overbelasten andere zenuwen en spieren. Hierdoor ontstaat vermoeiing. Pezen en banden raken overbelast en blessures ontstaan. Uiteindelijk worden symptomen zichtbaar (kreupelheid, pijnlijkheid, zwelling). Het herkennen van overbelasting in een vroeg stadium is dus belangrijk!

Chiropractisch onderzoek en behandeling kan tekortkomingen vroegtijdig opsporen en compensatiemechanismen opheffen, zodat de oorspronkelijke manier van functioneren weer mogelijk wordt gemaakt. Waar diergeneeskunde over het algemeen pas kan ingrijpen bij zichtbare symptomen (kreupelheid, pijnlijkheid, zwelling), ondervangt chiropractie in een vroeg stadium verminderd functioneren en voorkomt zo het ontstaan van zichtbare problemen.

Onderzoek en behandeling
Het chiropractisch onderzoek en behandeling bestaat uit het bekijken van de beweging van uw dier, het voelen naar de bespiering en het testen van de beweeglijkheid van de hele wervelkolom en gewrichten van de benen en kaak. Bewegingsbeperking wordt behandeld door een zeer specifieke en subtiele beweging, binnen de normale grenzen van het gewricht. Hierdoor normaliseert de beweeglijkheid van gewrichten. Pijn en spierspasmen verdwijnen. En de functie van het zenuwstelsel wordt door stimulatie van reflexen gestimuleerd. Specifieke oefeningen stimuleren de juiste ontwikkeling van de zenuwen en spieren.

Wanneer is chiropractisch onderzoek voor uw paard aan te raden?

Problemen met rijden, plotseling of langdurig:
– rugproblemen
– staken
– stijf bewegen (vastzitten)
– lastig verzamelen
– moeite met een kant, moeite met zijgangen (linksom, rechtsom of beide)
– moeite met overgangen en tempowisselingen (hoofd omhoog brengen, ongevraagd terugkomen in tempo, overkruist aangalopperen)
– niet uit zichzelf voorwaarts zijn (terugkomen in wendingen, trage paarden, flegmatiek)
– aanleuningsproblemen (lastig nageeflijk te rijden, algemeen geen aanleuning of te zwaar, links-rechts verschil)

Problemen met spieren:
– gevoelig bij poetsen
– harde bespiering, moet zacht aanvoelen als je er zacht op drukt, mag dan niet aanspannen/hard worden (eenzijdig of beiderzijds, gelokaliseerd of overal)
– abnormale spierontwikkeling, oa: onder zadel en rond schoft te weinig, halsontwikkeling te weinig, net achter zadel op lendenen te veel, links rechts verschil in bespiering.

Onderzoek en behandeling wordt uitgevoerd door Sabine Schrama op donderdag tussen 9.00 en 16.00 uur. Het duurt ongeveer 90 minuten. Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u bellen met de kliniek via 0228-317000.

Op onderstaande foto ziet u chiropractor Sabine Schrama aan het werk bij een paard

sabine schrama


Contact

home

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

phone

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00

email