Chirurgie

Castreren
Castratie van hengsten doen wij bij voorkeur op de kliniek. Bij jonge paarden kan dit eventueel bij het staande dier, bij oudere paarden altijd bij het liggende dier. Shetlanders en kleine pony’s castreren we, ongeacht de leeftijd, liggend in verband met hun hoogte (en onze ruggen).
Paarden moeten de ochtend van de castratie naar de kliniek worden gebracht, zodat we ze begin van de middag kunnen castreren. Bij een castratie bij het staande dier, krijgt het paard verdoving en pijnstilling, daarnaast worden de testikels lokaal verdoofd. Bij een castratie bij het liggende dier krijgt het paard een verdoving en een middel om te gaan liggen. De narcose wordt door middel van een infuus in de halsader in stand gehouden. De stal waarin we castreren wordt uiteraard dik bestrooid met schoon stro en we begeleiden het dier bij het gaan liggen en het opstaan, zodat het zich niet kan verwonden. De dag na de castratie kan de ruin alweer mee naar huis.

Trauma
Wonden aan het lichaam van het paard komen helaas nog al eens voor. Kneuzingen, schaafwonden en snijwonden (denk o.a. aan draadverwondingen) moeten zo snel mogelijk behandeld worden. Voor hechten en verband aanleggen kunt u 24uur per dag bij ons terecht. Hoe sneller we een wond behandelen, hoe mooier het kan genezen. Over het algemeen kunnen wonden bij het staande paard behandeld worden. Indien de wonden erg groot zijn of op een onhandige/gevaarlijke locatie zitten, kunnen we besluiten de wond te behandelen bij het liggende paard.

paardenbeen met wond


Contact

home

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

phone

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00

email