Merriebegeleiding

Merries zijn seizoensgebonden vruchtbaar. In de herfst en winter zijn merries “anoestrisch”, ofwel, niet vruchtbaar. In het voorjaar komen ze weer in cyclus en zijn ze vruchtbaar tijdens voorjaars- en zomermaanden. Een merrie heeft een cyclus van 21 dagen, wat betekend dat ze om de 3 weken hengstig is. Op ongeveer de 5e-7e dag van de hengstigheid vindt de eisprong plaats. Dit is het meest gunstige moment om drachtig te worden. Aan de meeste merries zie je dat ze hengstig zijn doordat ze anders zijn in gedrag, vaak kleine beetjes troebele urine plassen en geïnteresseerd zijn in de hengst. Niet elke merrie laat het overigens even duidelijk zien.

Er zijn verschillende manieren om een merrie drachtig te krijgen; via natuurlijke dekking of via kunstmatige inseminatie. Ook bij natuurlijke dekking is het fijn om te weten wanneer de merrie hengstig (dekrijp) is, daar merries de hengst vaak wegslaan als ze niet dekrijp zijn. Door middel van “schouwen” krijgen we al veel informatie over of de merrie hengstig is en of de eisprong al nadert. Schouwen houdt in dat je één- of tweemaal per dag de merrie met de hengst in aanraking laat komen (op een veilige manier) en de reactie van de merrie observeert. Naarmate de eisprong dichterbij komt zal ze steeds geïnteresseerder zijn en hengstigheidsverschijnselen tonen naar de hengst.

Een andere, meer specifieke methode om het moment van de eisprong te bepalen is door middel van rectale echografie. Door middel van rectaal opvoelen kunnen we de baarmoeder, de eierstokken en de baarmoedermond goed voelen, dit geeft ons al meer informatie over het stadium waarin de merrie zich bevindt. Vervolgens gaan we met de echo naar binnen en kunnen we kijken naar de baarmoeder en de eierstokken. We kunnen het eitje opmeten. Dit onderzoek wordt herhaald totdat we zien dat de eisprong bijna plaats gaat vinden. Op dit moment is het advies om de merrie te laten dekken of we kunnen haar insemineren. Vervolgens houden we nauwlettend in de gaten of het eitje inderdaad springt en bevrucht kan worden.

Vers sperma is ongeveer 32-48 houdbaar in de baarmoeder van de merrie. Tijdens deze dracht begeleiding maken we soms gebruik van hormonen. Zo kunnen we merries die niet hengstig zijn “hengstig spuiten”. Dit kan pas 7 dagen nadat de eisprong van de vorige cyclus heeft plaatsgevonden. Ook kunnen we de eisprong stimuleren bijvoorbeeld net voor of na een inseminatie, om de trefkans van bevruchting te vergroten.

Sommige merries zijn lastiger drachtig te krijgen. Hierbij is het belangrijk de oorzaak hiervan te achterhalen en weg te nemen om hopelijk de volgende cyclus succesvol te kunnen dekken/insemineren.

Drachtbegeleiding kan bij ons aan de kliniek of eventueel bij u op stal in overleg.

Voor meer informatie over de drachtige merrie en het verloop van de bevalling kijkt u op de pagina “de drachtige merrie”.

opvoelboxdracht paard


Contact

home

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

phone

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00

email