Nieuws

Vuurwerkangst bij honden

Veel honden zijn bang voor vuurwerk. Honden horen beter dan mensen. Angst voor harde geluiden is daarom een natuurlijk verschijnsel. Voor sommige honden is oud en nieuw een ware hel. Op deze pagina vindt u:
– tips om goed om te gaan met het gedrag van uw hond tijdens Oud en Nieuw,
– informatie over het Thundershirt, een hulpmiddel dat ingezet kan worden bij angst en
– informatie over medicatie en voedingssupplementen tegen angst.

Gedragshulp

Tips voor op oudejaarsdag
– Laat uw hond overdag extra lang uit (op een rustige plek en evt. aangelijnd, zodat de hond bij schrik niet kan wegvluchten).
Hierdoor is de hond op de avond zelf wat vermoeider en rustiger.
– Geef uw hond veel afleiding (een Kong, speeltjes, een lekker bot om op te kauwen)
– Sluit de gordijnen, zodat uw hond het vuurwerk niet kan zien.
– Zet de radio of t.v. aan (rustige muziek) zodat uw hond het vuurwerk niet kan horen.
– Laat uw dier zelf een rustig plekje zoeken en creëer verschillende mogelijkheden. Hang evt. een doek over de bench voor meer
rust.
– Laat uw hond niet alleen tijdens oudejaarsdag
– Blijf zelf zo rustig mogelijk
– Troost het dier niet als het angstig is. Steun geven door er gewoon te zijn mag wel, maar aaien en kalmerend toespreken (“ach
hondje, wat is het toch eng”) werken averechts en bevestigen het idee van uw hond dat vuurwerk eng is.

Thundershirt
Het Thundershirt is een hulpmiddel om angst bij honden te verminderen. Het kan gebruikt worden bij:
– Angst bij onweer of vuurwerk
– Scheidingsangst/verlatingsangst
– Problemen met blaffen
– Angst voor elk geluid
– Auto of reisangst
– Prikkelbaarheid, problemen met blaffen
– Angst voor hondenhok
– Trekken aan de lijn

thundershirt-grijs-xs

 

Het Thundershirt geeft een zachte, constante druk. Dit heeft een kalmerend effect voor de meeste honden. De constante druk geeft een gevoel van veiligheid, te vergelijken met het inbakeren van kinderen. Vaak werkt het al de eerste keer, sommige honden moeten echter even wennen aan het dragen van het Thundershirt. Via deze link kunt u een video bekijken waarin de mogelijkheden van het Thundershirt worden getoond. U kunt een Thundershirt bij uw hond passen in de kliniek.

Medicatie en voedingssupplementen
Naast gedragstherapie en het Thundershirt zijn er nog andere middelen om uw hond van zijn/haar vuurwerkangst af te helpen:

Direct werkende middelen
CBD-Olie
Wilt u direct effect, onder andere omdat het al bijna Oud-en Nieuw is, dan zien we een goed resultaat met het gebruik van CBD-olie. 1 Tot 2 druppels over het eten geven vaak dat de hond ontspannen is en kalm.

Adaptil in tabletvorm
Dit is een product op basis van theanine. Het fijne van de tabletvorm is dat deze snel werkzaam is (binnen 2 uur!) werkt en maar eenmalig gegeven hoeft te worden. Als de werking ervan vermindert kan eventueel nogmaals een dosering gegeven worden.

Clomicalm
Dit is een medicijn dat angst onderdrukkend werkt en kan bijdragen in het effect van gedragstherapie. De dosis is 2-4 mg/kg 2 x daags.

Sileo
Sileo is een nieuw medicijn dat gebruikt wordt bij honden tegen acute stress en angst door geluid, zoals vuurwerk. De werkzame stof is dexmedetomidine.

Middelen die enkele weken vooraf gegeven moeten worden
Feromonen: DAP/Adaptil
Feromonen zijn een soort hormonen die de moeder afgeeft als ze de pups zoogt.  De pups ruiken dit, worden hierdoor gekalmeerd en voelen zich veilig. Adaptil is verkrijgbaar in verschillende vormen: middels een halsband, een spray of een verdamper die u in het stopcontact doet. Mensen ruiken deze feromonen niet. Men start met dit middel 2-4 weken voordat het knallen begint.

Voedersupplementen: Telizen of Zylkène
Telizen bevat de stof L-theanine, die ook in groene thee zit. Deze stof zwakt angst af en werkt rustgevend.  Men start met dit middel 4-8 weken voordat het knallen  begint. Adaptil (zie hierboven) geeft men eenmalig op de dag zelf.
Zylkene bevat alfa-casozepine;  een stof die in het lichaam van jonge dieren gemaakt wordt van melkeiwit en een rustgevend effect heeft. Bij volwassen zoogdieren is de vertering zodanig veranderd dat deze stof niet meer gemaakt wordt uit de melk. Het werkt in de hersenen van het dier op hetzelfde niveau als kalmeringstabletten. Men start met dit middel 4-8 weken voordat het knallen begint.

Calm dieetvoeding. Dit is voeding dat alfa Casozepine bevat. Deze stof zit normaliter in moedermelk en heeft ook een kalmerend effect op honden.

Voor vragen over vuurwerkangst kunt u bellen met onze kliniek via 0228-317000.


Contact

home

De Gouw 33
1602 DN Enkhuizen

phone

0228 31 7000

Openingstijden Kliniek
Ma t/m Vrij: 09:00 - 20:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00

email